WydarzeniaOpinie
REKLAMA 1110x250 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1110x250 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
REKLAMA 1110x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1110x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP #1]

Nowy zieleniec dla gliwiczan

  • 20 sierpnia 2021 11:22
  • Autor: AMC
Reklama

Gliwiczanie zyskają nowe miejsce odpoczynku. Na początku września otwarty zostanie po rekultywacji zieleniec przy ul. Rybnickiej.

Nie wszyscy mieszkańcy znają to miejsce, bo teren pozostawał długo zamknięty, niezagospodarowany i nie był użytkowany. Zieleniec o powierzchni 6800 m2 znajduje się przy ul. Rybnickiej 27, pomiędzy dwoma reprezentacyjnymi willami o charakterze zabytkowym. Mieszczą się w nich obecnie siedziby gliwickiej podstrefy Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej oraz Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji. To właśnie PWiK, które jest miejską spółka, zajęło się renowacją zieleńca, który teraz dobrze wkomponuje się w zadbane otoczenie.

Nowa inicjatywa PWiK nawiązuje do koncepcji tzw. parków kieszonkowych – publicznie dostępnych małych enklaw zieleni wkomponowanych w układ urbanistyczny.

– Naszym kluczowym założeniem było urządzenie w dość gęsto zabudowanym obszarze, w pobliżu osiedli mieszkaniowych, zielonego i estetycznego miejsca, w którym mieszkańcy w różnym wieku mogliby odpocząć, przyjść tu na spacer, także z psem, posiedzieć, porozmawiać czy poczytać książkę. Zależało nam równocześnie na uwzględnieniu walorów historycznych, zachowaniu starych drzew – mówi Adam Ciekański, prezes Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji.

Teren był zadrzewiony, przeprowadzono więc inwentaryzację dendrologiczną, drzewa pozostały na swoich miejscach i zostały poddane zabiegom pielęgnacyjnym. Natomiast na naturalnie wydzielonej wolnej przestrzeni urządzono spory trawnik, przeznaczony na odpoczynek, leżakowanie czy zabawę. Konieczna była rekultywacja gruntu, a największe wyzwanie stanowiło usunięcie grubej betonowej warstwy o powierzchni 1600 m kw.

Betonową powierzchnię zastąpił trawnik umożliwiający dobrą retencję wody.

Zieleńcem zajęto się z dużą pieczołowitością. Ważnym założeniem była mała ingerencja w ukształtowanie terenu, zachowanie zacienionych miejsc oraz zastosowanie naturalnych materiałów wpływających na dobrą retencję wody. Dzięki temu w upalne dni teren nie powinien się mocno nagrzewać, co stanowi ważny walor w przestrzeni zurbanizowanego miasta.

Zieleniec zostanie dodatkowo wyposażony w elementy małej architektury – różnego rodzaju siedziska. Jest dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, ogrodzony i strzeżony. Roboty budowlane zostały w całości wykonane przez pracowników PWiK.

REKLAMA 740x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA740x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]

Komentarze (0)Napisz komentarz

Napisz swój komentarz

CGDVU
Mogą Cię zainteresować
REKLAMA 1110x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1110x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM #1]