Rzed świętami kupuj świadomie i zmniejsz swój negatywny wpływ na środowisko
- 7 grudnia 2022 09:54
- Opracowała: AMC
– Przed zakupami warto przejrzeć lodówkę i szafki, by skontrolować posiadane zapasy. Być może mamy jednak niektóre produkty, które pierwotnie planowaliśmy kupić. W ten sposób unikniemy nabywania tak naprawdę niepotrzebnych nam produktów i zmniejszymy ryzyko, że coś potem się zepsuje i trafi do kosza – mówi Anna Urbańska, koordynatorka Ogólnopolskiej Kampanii Edukacyjnej #rePETujemy.
Podchodźmy też racjonalnie do tego, co mamy w kuchni m.in. poprawnie czytajmy daty ważności na opakowaniach produktów. Jeśli na opakowaniu jest napisane “Najlepiej spożyć przed” to w ten sposób producent podaje datę minimalnej trwałości produktu. Po jej upływie produkt może zmienić nieco swój smak, zapach czy konsystencję, ale nie ulega zepsuciu i nie trzeba go od razu wyrzucać. Dotyczy to chociażby produktów zbożowych, części słodyczy i przypraw. Z kolei sformułowanie „Należy spożyć do” jest już jednoznaczne – zjedzenie czegoś po tej dacie może grozić zdrowotnymi problemami np. groźnymi zatruciami.
Kupuj jakościowo, a nie masowo
Zrównoważone zakupy to także świadomość jakości kupowanych produktów, wybór tych przyjaznych dla środowiska i rezygnacja z tzw. masówek. Sprawdzajmy pochodzenie żywności czy środków czystości, zanim trafią one do naszego koszyka.
– Wybierajmy towary od producentów dysponujących certyfikatami i etykietami środowiskowymi. Takich, którzy produkują swoje towary bez pestycydów i inżynierii genetycznej, w sposób przyjazny dla natury – dodaje Anna Urbańska.