Oczyszczają wodę, pochłaniają dwutlenek węgla. Możemy je stracić
- 31 stycznia 2020 08:59
- : : autor: AMC
W Polsce w stanie zbliżonym do naturalnego pozostało już tylko ok. 16 proc. torfowisk, reszta została osuszona, przede wszystkim do celów rolniczych. Kolejnym poważnym problemem jest też komercyjne wydobycie torfu do celów ogrodniczych. W Polsce eksploatuje się ok. 300 złóż torfu, co przyczynia się do emisji dwutlenku węgla, lokalnego osuszania terenu i przede wszystkim utraty cennych obszarów. Kupując podłoże do ogrodu czy kwiatów, zwracajmy na to uwagę i wybierzmy inny rodzaj gleby (np. kompost)!
Zdaniem specjalistów WWF, aby ratować mokradła musimy zacząć je odtwarzać na większą niż dotychczas skalę. Odbudowywanie nadrzecznych terenów podmokłych lub przywracanie połączeń terenów zalewowych z korytem rzeki zmniejsza ryzyko powodziowe, poprawia jakość wody, zabezpiecza zasoby wodne na okresy suszy oraz przywraca bioróżnorodność.
„Od kilkunastu lat rozwijane jest również tzw. bagienne rolnictwo (ang. paludiculture) – przywracanie wysokiej wody na torfowiskach, umożliwiające uprawę roślin przystosowanych do tego środowiska, takich jak trzciny lub pałki, wykorzystywane do produkcji materiałów budowlanych, jako pasza dla zwierząt lub biomasa do produkcji zielonej energii” - czytamy.