Owady zapylające mogą wyginąć
- 31 maja 2021 08:42
- : : autor: AMC
Opracowano ogólnounijny program monitorowania gatunków owadów zapylających służący lepszemu zrozumieniu statusu ich populacji i przyczyn ich ginięcia. Wkrótce program ten będzie wdrażany lokalnie w całej UE. Komisja stworzyła specjalny system informacji o owadach zapylających i uruchomiła serię odpowiednio dostosowanych inicjatyw badawczych.
Konieczne będzie jednak wzmożenie starań, w szczególności w celu powstrzymania utraty siedlisk na obszarach rolniczych oraz zniwelowania skutków stosowania pestycydów. W ramach unijnej strategii ochrony różnorodności biologicznej na 2030 r., unijnej strategii „od pola do stołu” oraz unijnego planu działania na rzecz eliminacji zanieczyszczeń wytyczono serię szczegółowych celów służących rozwiązaniu tego problemu, takich jak rozszerzenie obszarów chronionych i odbudowa ekosystemów, propagowanie rolnictwa ekologicznego, odtworzenie na gruntach rolnych elementów krajobrazu o wysokiej różnorodności, znaczące zmniejszenie stosowania pestycydów i innych substancji zanieczyszczających środowisko, szkodliwych dla owadów zapylających.
Nowa strategia UE w zakresie przystosowania się do zmiany klimatu i większe ambicje dotyczące neutralności klimatycznej pomogą w łagodzeniu skutków zmiany klimatu dla owadów zapylających.
Komisarz do spraw środowiska, oceanów i rybołówstwa, Virginijus Sinkevičius, powiedział: Alarmujący spadek liczby owadów zapylających uprawy i rośliny dziko rosnące stanowi ryzyko dla bezpieczeństwa żywnościowego i zagraża przetrwaniu ludzi i przyrody jako całości. UE wprowadziła specjalne narzędzia polityki, aby zaradzić temu spadkowi, zmobilizowała działania międzysektorowe i poczyniła znaczne postępy w monitorowaniu owadów zapylających. Dzisiejsze sprawozdanie pokazuje, że zdecydowanie musimy zrobić więcej, aby wyeliminować główne przyczyny gwałtownego spadku ich populacji. Kluczowe znaczenie będzie miało dalsze włączanie kwestii ochrony owadów zapylających do ram prawnych dotyczących wspólnej polityki rolnej i pestycydów.
Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Stella Kyriakides, dodała: Ochrona naszych owadów zapylających pozostaje nadal istotną ambicją w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu i przyczyni się do realizacji celów strategii „od pola do stołu”, w tym zmniejszenia o 50 procent stosowania pestycydów i związanego z nimi ryzyka. Przy podejmowaniu decyzji o wprowadzeniu na rynek lub wycofaniu substancji czynnych do stosowania w środkach ochrony roślin zawsze bierzemy pod uwagę, ja ważne jest zapewnienie wysokiego stopnia ochrony pszczół i innych owadów zapylających.